Начало > Креда, разработки, басни > Разработки > Тертулиан
XVIII.
Google

XVIII.

Ролята на Словото и проповядването в познаването на Бога:

"Но за да вникнеш по-пълно, и по задълбочено както в самия него, така и в заповедите му, и във волята му, той прибавя и набор от текстове, та ако някой иска да търси Бога, и след като го търси, да го открие, и след като го открие, да повярва, и след като повярва да му служи. Той е изпратил хора в този свят да познаят и разкрият на другите Бога, хора изпълнени с Божия Дух, за да възвестят, че съществува един единствен Бог, Който е сътворил Вселената, и е изваял, човека от пръст".

(п-ф 1,2, стр. 34)

За възкресението и съда:

"В края на времената, след като възкреси всички умрели от самото начало и като им възвърне плътта, Той ще въздаде на всеки според делата му, и ще отреди като награда на своите служители вечен живот, а на нечестивите - огън, също така вече и неугасим".

(п-ф 3, стр. 34)

Говори още за хората от по-горния цитат и за Свещеното Писание. За Птоломей Филаделф, който в любовта си към библиотеките "изискал от юдеите книгите на собствения им език".

За Септуагинта:

"Юдеите снабдиха Птоломей, и с превод на тези книги. За целта му бяха предоставени седемдесет и двама тълкуватели….".

(п-ф 7, стр.35)

Текстовете на гръцки и на еврейските им оригинали се пазели в библиотеката на Птоломей и са на разположение, а юдеите ги четели публично.

"Народът повсеместно влиза да ги слуша всяка събота. Който ги чуе, ще открие Бога. Който положи усилия да ги разбере, ще трябва и да повярва".

(п-ф 9, стр. 35)

Назад | Съдържание | Напред