Начало > Креда, разработки, басни > Разработки > Тертулиан
ІX.
Google

IX.

Въпреки, че римляните обвиняват християните в жертвоприношение на деца, самите те го практикуват (в жертва на Сатурн) въпреки, че това деяние е забранено от Тиберий, то се върши тайно и до него ден. Галите принасяли възрастни хора в чест на Меркурий; На християните им е забранено човекоубийството. Убийството преди раждането е все едно да убиеш възрастен човек.

Против аборта:

"Възпрепятстването на раждането е предварително убийство - няма значение дали някой изтръгва родена вече душа, или я унищожава при раждането. Това, което ще стане човек, е вече човек, както всеки плод вече се съдържа в семето".

(п-ф 8, стр. 20)

Пиенето на кръв също се практикува от римляните, напр. "а къде останаха онези, които, за да излекуват епилепсията си по време на зрелищата поглъщат с ненаситна жажда прясната кръв на престъпниците убийци, докато тя още се стича от гърлата им".

(п-ф 10, стр. 21)

Християните се пазят да не ядат дори животинска кръв и се въздържат от удушени и мъртви животни. Тогава как тези, които се отвращават от животинска кръв ще пожелаят човешка? Римляните практикуват и кръвосмешение, напр. според разказа на Ктезий, който разказва, че учениците на Юпитер се съвкупявали със собствените си майки; Още за кръвосмешението и за последствията от него в обществото; Самите християни са целомъдрени и се въздържат от изневяра в брака и неморалност. Това в противовес с римляните.

Назад | Съдържание | Напред