Начало > Креда, разработки, басни > Разработки > Предбрачни взаимоотношения

3. Целта на предбрачните взаимоотношения

Целта на предбрачните взаимоотношения за неженения християнин и християнка е, да търсят Бога и неговата воля за съвместното им бъдеще в брака2.

Често мотивацията за търсене “другар в живота” е неправилна. Много от момичетата силно желаят да се отърват от досадните си родители, да удовлетворят нуждата си от внимание (да се справят със самотата). Много от момчетата искат да се оженят защото имат нужда някой да им пере чорапите, да им готви и пр. Други искат да се женят, защото физически се харесват – списъкът може да продължи до безкрайност. Но това са субективни причини. По време на предбрачния период, младата двойка трябва да си изясни тези неща, да отрезви себе си и да си даде сметка за сериозността на брака, (че той не е детска игра).

Предбрачните взаимоотношения могат да започнат или да намерят своята кулминация с годеж. Редно е момчето заедно с най-близки роднини да посетят семейството на момичето и да иска (макар символично) ръката му от нейния баща. Да разменят пръстени, да уговорят ден за сватба. Добре е разтоянието между годежа и сватбата да е до една година (един добър период), не повече. Има разлика между годежа и брака. Ако младите разберат, че не Божията воля да се оженят или изникнат някакви други пречки за това, те могат да разтрогнат годежа. Докато вече сключения брак няма временна давност, но той е за цял живот. В това отношение Йосиф ни дава пример: Когато разбра, че Мария е бременна от друг, макар че беше сгоден за нея, той реши да я напусне тайно за да не я изложи.

И накрая е добре да се отбележи, че в нашата култура не е прието “ходенето” между вярващите. Очаква се двама, които се впускат в предбрачни взаимоотношения това да води до брак.

Назад | Съдържание | Напред