Начало > Речници и справочници > Богословски речник
Богословски речник
Google

Богословски речник

A  C  F  I  L  O  P  S 
А  Б  В  Г  Д  Е  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ю 


Чистилище

Неправилна доктрина на Римо-католическата църква. Тя учи, че съществува място след смъртта, където някои от греховете на хората се изкупват чрез страдание. След период от време, съответстващ на страданията, нужни за извършените грехове, човекът се освобождава и влиза в небето. "Дарове или служби заплатени на църквата, молитви на свещениците, и меси поръчани от роднини или приятели от името на покойника, могат да съкратят, облекчат или премахнат временото пребиваване на душата в Чистилището"21.

Това е небиблейска доктрина, отхвърлена от Протестантската църква. Тя води до неразбиране на изкуплението на Христос, също както и осквернява завършеното дело на кръста. Грешката на доктрината за Чистилището, е че ние можем да се осъвършенстваме, и да отмахнем греха чрез своите страдания. Ако това беше възможно, защо тогава Христос трябваше да умре? Галатяни 2:21 казва, "Не осуетявам Божията благодат; обаче, ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно!".

В допълнение, на кръста Исус каза, "Свърши се" (Йоан 19:30). На гръцки, това беше счетоводен термин, който значи “дългът беше напълно платен”. Ако цената за нашите грехове е “напълно платена” на кръста, как тогава Чистилището може да бъде реалност, особено, когато Писанието не само, че не го споменава, а дори го опровергава: "И тъй, като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд" (Евр. 9:27).


Назад  |  Напред