Начало > Речници и справочници > Богословски речник
Богословски речник
Google

Богословски речник

A  C  F  I  L  O  P  S 
А  Б  В  Г  Д  Е  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ю 


Спасение

Спасение е “спасяването” на грешника от справедливия Божий съд. Когато някой се обърне към Бога и търси прощение в Исус, неговите грехове се прощават. Той е очистен. Неговите отношения с Бога са възтановени, и той е направен ново създание (2Кор. 5:17). Всичко това е Божие дело, а не човешко. Спасението е безплатен дар (Рим. 6:23).

Ние сме спасени от вечно осъждение. Когато някой съгрешава, (а ние всички го правим) (Рим. 3:23; 6:23), той заслужава вечно разделяне от Бога (Ис. 59:2). Да, поради Неговата любов и милост, Бог стана човек (Йоан 1:1,14), и понесе греховете на света на Своето тяло на кръста (1Пет. 2:24; 1Йоан 2:2). Ние биваме опростени, когато осъзнаем, че не можем да направим нищо, с което да заслужим Божието благоволение, и положим доверието си в това, което Исус извърши за нас на кръста (Еф. 2:8-9; 1Кор. 15:1-4). Само Бог спасява. Единственото нещо, което можем да направим е да отнесем греховете си на кръста.

И двамата – Бог Отец (Ис. 14:21) и Исус (Йоан 4:42), са наречени “Спасител”; това означава “Освободител от грях”. Запомнете, Отец беше този, Който изпрати Сина (1Йоан 4:10) да бъде Спасител.


Назад  |  Напред